تاریخچه بدنسازی:
ورزش بدنسازی سابقه کهن و قدیمی در جهان دارد.تاریخچه بدنسازی به پایان قرن ۱۹ برمیگردد. فردی به اسم یوجین ساندو آن را پایه گذاری کرد.چیزی که باعث متمایز شدن ساندو از بقیه افراد میشد. در آن زمان یونیان، زیبایی، تناسب اندام و پرورش دادن عضلات را عاملی برای تمجید انسانها میدانستند.بر اساس این ایده ورزش جدید و مدرن وزنه برداری جایگزین روش قدیمی و سنتی شد. ورزیدگی و قدرت بدنی و عضلاتش بود.در واقع بدنسازی هنر نمایش زیبایی اندام بود.شاید باور آن سخت باشد اما به دلیل محبوبیت ساندو فروش هالتر و دمبل به طور عجیبی افزایش یافت. در قرن بیستم، چارلز اطلس و برنارد مک به توسعه بدنسازی در سراسر جهان پرداختند. یکی دیگر از اسطوره های بدنسازی در آمریکا اسووبودا بود، به طوری که چارلز اطلس تمام دانستهها و پیشرفتهای خود را به خاطر وجود ساندو میدانست.
کم کم ورزش بدنسازی در کشور های مختلف پیشرفت کرد، طوری که در سالهای اخیر همه این رشته ورزشی را می شناسند.
بدنسازی چیست:
بدنسازی انجام تمرین های سرعتی و استقامتی ، جهت کنترل و توسعه سیستم عضلانی ورزشکار می باشد. به فردی که تمرینات سخت ورزش بدنسازی را انجام میدهد بدنساز میگویند. بدنسازی و تناسب اندام یکی از رشته های ورزشی جذاب در دنیای امروزی می باشد .در ورزش بدنسازی، ورزشکاران با استفاده از دمبل ، هالتر و دستگاه ها با تعداد و مقدار معین تلاش میکنند به عضلات خود فشار فیزیکی وارد کنند و از طریق مکانیسم تخریب عضلانی بدن سعی میکند بافت های تخریب شده در سطح میکروسکوپ را ترمیم کند و این ترمیم باعث فرم گیری فیزیکی عضلات میشود. همچنین تغذیه مناسب و البته استراحت کافی به ساخت بدنی حجیم و قدرتمند کمک میکند. بدنسازی در انواع مختلفی وجود دارد، لزوماً این رشته ورزشی منجر به افزایش حجم و سایز عضله نمی شود. در واقع هدف شماست که تعیین کننده خواهد بود، تمامی ورزشکاران در رشته های ورزشی، از جمله فوتبال، پکس، ژیمناستیک و دوومیدانی که عضلات خیلی حجیمی ندارند، از تمرینات بدنسازی بهره می گیرند. این تمرینات با افزایش قدرت، استقامت و کارایی بدن به ورزشکاران کمک خواهد کرد. بر اثر انجام تمرینات بدنسازی حالتی در بدن ایجاد میشود که علاوه بر افزایش تواناییهای بدنی، نمای ظاهری بدن به صورتی متناسب در میآید که از آن با عنوان زیبایی اندام یاد میشود. عبارت دیگری که برای این فعالیت استفاده میشود پرورشِ اندام است که در حین استفاده از این کلمه معمولا منظور افزایش حجم عضلات و کاهش همزمان چربی برای فرم گیری زیباتر بدن است. اکثر ورزشکاران، بدنسازی را به عنوان ورزشی مکمل به ورزش اصلی خود اضافه میکنند تا رشد ماهیچه و عضلات مورد استفاده را بهبود ببخشند.
شما با افزایش استقامت و استحکام ماهیچه ها لطف بزرگی به دوران میانسالی خود خواهید کرد. بدنسازی اگر به شکل درست انجام شود می تواند در حفظ سلامت استخوان ها به شما کمک کند. همچنین برای چربی سوزی به بدنسازی نیاز خواهید داشت.
مزایا و فواید بدنسازی:
- علائم افسردگی را کاهش میدهد
- استخوانها و مفاصل را مستحکم تر میکند
- جزو بهترین روشها برای عضلهسازی محسوب میشود
- به چربیسوزی بدن کمک میکند
- تمرین با وزنه ممکن است احتمال آسیب دیدن را کاهش دهد
- میتواند سلامت قلب را بهبود ببخشد
- سطح قند خون را کنترل میکند
- خطر سرطان را کاهش میدهد
بدنسازی برای چه افرادی مفید است:
این ورزش برای عموم مردم کارایی دارد . شما با رشد ماهیچه ها و افزایش استقامت و استحکام آن ها، لطف بزرگی به دوران میانسالی خود خواهید کرد. بدنسازی اگر به شکل درست انجام شود می تواند در حفظ سلامت استخوان ها به شما کمک کند.بدنسازی به چه افرادی توصیه نمیشود:
بدنسازی ورزشی قدرتی و سنگینی است و به افرادی که زیر سن 13 سالگی هستند توصیه نمیشود.همچنین افرادی که دارای دیسک کمر ، گردن هستند بهتر است به این رشته ورزشی رجوع نکنند.
نحوه اجرای بدنسازی:
بدنسازی با انواع دستگاه های پیشرفته انجام می پذیرد که روز به روز این دستگاه ها کاربردی تر می شوند، برخی از متداول ترین دستگاه ها شامل موارد زیر است:تردمیل:
تردمیل دستگاهی است که امروزه در باشگاه ها برای تمرینات هوازی مورد استفاده قرار می گیرد. با این وسیله ورزشی ورزشکاران قبل از شروع تمرین بدن خود را گرم میکنند در واقع ابتدا بایستی زیر نظر مربی جهت گرم کردن پیاده روی آرام را بر روی تردمیل آغاز کنند. کم کم به سمت سریع تر رفتن ادامه دهند تا با نظر مربی به مرحله دویدن برسد. کار بر روی تردمیل باعث تقویت قسمت پایین تنه می شود. لازم به ذکر است که تردمیل ها در سرعت های مختلف تنظیم می شوند که تنظیم سرعت و مدت زمان آن نیز بایستی با نظارت مربی باشد.دوچرخه ثابت از کار با دستگاه های بدنسازی بانوان:
از دیگر تجهیزات ورزشی که بانوان می توانند در باشگاه های بدنسازی از آنها استفاده کنند دوچرخه ثابت می باشد. همانگونه که از نام آن پیداست این وسیله حکم یک دوچرخه را دارد که با حالت درجا و ثابت کار می کند. این دستگاه نیز برای تقویت پایین تنه و چربی سوزی خیلی مفید می باشد. دوچرخه ثابت نیز در سرعت ها و راندمان های مختلف فعال بوده و ورزشکار می تواند سرعت و حتی قدرت آن را تنظیم کند. دوچرخه های ثابت مانند تردمیل دارای نشانگر دیجیتال بوده و مقدار مسافت و کالری سوزانده شده را نشان می دهد. انجام این ورزش نیز بایستی از لحاظ زمان و سرعت تحت نظارت مربی صورت گیرد.میز پرس:
یکی دیگر از روندهای کار با دستگاه های بدنسازی استفاده از میز پرس می باشد که برای انجام ورزش های قدرتی مانند کار با وزنه و هالتر است. در هنگام این تمرین حتما بایستی آغاز کار با آن زیر نظر مربی باشد. در هنگام استفاده از این وسیله ورزشی با کمک وزنه به چربی سوزی در قسمت بالاتنه و تقویت عضلات بازو، شانه ها و شکمی کمک کند.کار با دستگاه های بدنسازی بانوان و میز شیب دار:
یکی از تجهیزات قدرتی که کمک بسیار زیادی در تقویت عضلات شکم و ماهیچه های کمر می کند میز شیب دار می باشد. همانگونه که از نام آن پیداست این وسیله ورزشی نوعی میز می باشد که حالت شیب دار آن قابل تنظیم بوده و در اندازه و با شیب های مختلف تنظیم می گردد. از مزیت های این وسیله ورزشی این است که به راحتی می توان از آن استفاده کرد و پیچیدگی خاصی ندارد.البته میز باید با نظر مربی در حالت شیب تعیین گردیده تنظیم شود و پاها را در قسمت بالای شیب میز به پد گردنه پا ثابت کنید. دو دست خود را به پشت گردن برده و سر را به سمت بالا حرکت دهید تا مساوی زانو برسد. این ورزش کاملا قدرتی بوده و حتما از لحاظ تعداد بایست زیر نظر مربی صورت پذیرد. زیرا کار غیر اصولی و بیش از اندازه با آن باعث گرفتگی ماهیچه های بالاتنه خواهد.