image

تاریخچه ژیمناستیک

این رشته ورزشی در کشور یونان ابداع شد و جالب است بدانید به محل هایی که در آنجا ورزش می کردند ژیمنازیوم می گفتند. ژیمناستیک نوین در کشورهای آلمان و سوئد شکل گرفت. یوهان لودویگ یان آلمانی و پر هنریک لینگ سوئدی از بنیانگذاران ژیمناستیک نوین هستند . دویگ یان که یک معلم بود، در سال 1811 در شهر برلین یک ژیمنازیوم به وجود آورد و نوجوانان و جوانان را به این ورزش مفید تشویق و ترغیب کرد با سپری شدن چند سال از تاسیس این ژیمنازیوم ، لودویگ یان خود تبدیل به یک مربی و معلم با تجربه در بدنسازی شد پارالل ، بارفیکس و دارحلقه از ابتکارات این پیشتاز ورزش ژیمناستیک است که از اسباب های اصلی ورزش ژیمناستیک شمرده می شوند در سال 1813 در کشور سوئد معلم دیگری که تحصیلات پزشکی نیز داشت ، انستیتوی مرکزی ژیمناستیک را بر پایه حرکات نرمشی و مهارتی تاسیس کرد که بزودی تبدیل به یک جنبش ملی در سراسر سوئد شد پرلینگ معتقد بود که ورزش و حرکات ورزشی باید بدون هیچ نوع زورآزمایی و فشار بر اندام های بدن صورت گیرد و متناسب با نیروی بدنی هر کس ، شامل یک سلسله حرکات آسان و نرمش باشد این نوع ورزش کردن امروزه در دنیا رایج است و به ورزش سوئدی شهرت دارد.آنچه در آلمان و سوئد رواج یافت ، بتدریج به دیگر کشورهای اروپایی و سپس آمریکا نیز سرایت کرد و مدرسه ها و دانشگاه ها توجه بسیاری به ورزش ژیمناستیک نشان دادند. ژیمناستیک از از اولین دوره المپیک که در سال 1896 برگزار شد در برنامه این مسابقات قرار داشته است. در آن سال پنج کشور در رشته ورزشی ژیمناستیک شرکت کردند.  

ژیمناستیک چیست

ژیمناستیک جز رشته های آمادگی جسمانی محسوب میشود و انعطاف بدن، چابکی ، استقامت و توان جسمی ورزشکار را به چالش می کشد. ژیمناستیک به عنوان ورزشی برای تقویت انعطاف بدن بین مردم محبوبیت دارد. رشته ورزشی ژیمناستیک یک رشته ورزشی بدون برخورد اما پر آسیب است و ورزشکاران، تکنیک های ورزشی مانند چرخش، پرش و پشتک را در مراسم های مختلف به معرض نمایش درآورده تا توانایی های فردی خود را نشان دهند. رشته ورزشی ژیمناستیک برای تمامی رده های سنی مناسب است و بسیاری از ورزشکاران حرفه ای آنرا از دوران کودکی شروع کرده اند.ژیمناستیک شامل حرکات قدرتی، استقامتی، انعطاف ، پرشی و جهشی و تعادلی است. ژیمناستیک در دو مرحله انجام میشود. مرحله اول مربوط به نرمش و گرم کردن عمومی و تخصصی اعضای بدن است و مرحله دوم مربوط به انجام حرکات هستش مانند  قوس جلو ، قوس عقب، نیم پشتک، نیم وارو و عرب است. در ژیمناستیک زنان، ۴ گروه حرکت وجود دارد: تمرین روی زمین، میله تعادل (چوب موازنه)، خرک و میله های ناهموار. در ژیمناستیک مردان ۶ گروه فعالیت شامل این موارد می شوند: تمرین روی زمین، خرک، حلقه، خرک حلقه، میله پارالل (موازی) و میله مرتفع. عنوان مدرن ترین ورزش برای بانوان به ژیمناستیک هنری اختصاص دارد. ورزشکاران با ترکیبی از ظرافت و جسارت به انجام حرکات می پردازند. موفقیت در رشته ورزشی ژیمناستیک مستلزم هنروری، چابکی، سبکی، قدرت و انعطاف پذیری است. ژیمناستیک موزون، ایروبیک، آکروباتیک و ترامپولین بخش‌ های دیگر این رشته ورزشی را تشکیل می ‌دهند. بنابراین هر فرد با توجه به جسم و علاقه خود می تواند در یکی از بخش های این رشته ورزشی جذاب و مفرح فعالیت کند.  

مزایا و فواید ژیمناستیک

ورزش ژیمناستیک دارای فواید زیادی است که مهم‌ترین آن هماهنگی میان عضله و استخوان می‌باشد. از دیگر فواید این ورزش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
  • افزایش انعطاف پذیری
  • ارتقا سلامت استخوان
  • افزایش قدرت بدنی
  • افزایش تمرکز
  • کاهش فشار خون
  • افزایش سوخت و ساز بدن
  • رهایی از استرس و افسردگی
  • آزاد شدن آنزیم های آنتی اکسیدان
 

ژیمناستیک برای جه افرادی مفید است:

ژیمناستیک منجر به افزایش انعطاف پذیری بدن، افزایش تراکم استخوانها و کاهش خطر پوکی استخوان میشود و برای تمامی افراد مفید است.  

ژیمناستیک به چه افرادی توصیه نمیشود:

ژیمناستیک شامل حرکات سنگین و قدرتی است و به افرادی که آسیب سنگین از جمله دیسک کمر، دیسک گردن داشته باشند توصیه نمیشود.  

نحوه اجرای ژیمناستیک

برخی از مهم ترین حرکات ژیمناستیک همان حرکات پایه این رشته ورزشی هستند. این حرکات اساس بسیاری از دیگر حرکات پیچیده می باشند. اهمیت این حرکات با توجه به نوع رقابت ژیمناستیک متفاوت است. برخی از حرکات که در بیشتر انواع رقابت های ژیمناستیک مهم هستند: با انجام حرکت های اسپلیت (۱۸۰ زدن) میزان انعطاف پذیری بدن شما نیز افزایش می یابد. مهارت کست در ژیمناستیک برای مسابقات مربوط به میله ضروری بوده و با فراگیری آن می توانید حرکات پیچیده تر را انجام دهید. نیم پشتک و نیم پشتک از عقب برای تسلط به روتین های خرک، حرکات زمینی و میله، مهارتی اساسی محسوب می شوند. بخش دیگری از ژیمناستیک، فلکس است.  فلکس نیاز به ابزار خاصی ندارد و به افرادی که محدوده حرکتی آنها کم و حجم عضلات زیادی دارند توصیه میشود، زیرا باعث افزایش انعطاف عضلات و بدن آنها میشود.  

ابزار ژیمناستیک شامل موارد زیر است:

  • میله های ناهموار ( مختص به بانوان )
  • چوب موازنه ( مختص به بانوان )
  • زمین یا کف ( مختص به هر دو گروه )
  • خرک ( مختص به هر دو گروه )
  • میله های پارالل ( مختص به آقایان )
  • خرک حلقه ( مختص به آقایان )
  • نوار افقی یا نوار بالا ( مختص به آقایان )
  • رینگ یا دار حلقه ( مختص به آقایان )
 

نحوه برگزاری ورزش ژیمناستیک در باشگاه اسپیدار:

این ورزش به صورت خصوصی و گروهی در باشگاه اسپیدار برگزار میشود.